Υλικά
Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που λαχταράμε να γευτούμε στο κυριακάτικο τραπέζι!!!
Για 4 έως 6 άτομα.
1.500 γραμμάρια ή δύο κιλά μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες ή σε μεγάλα κομμάτια, προτιμήστε να μην είναι στεγνό.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκι κονκασέ σε κονσέρβα και δύο κουταλιες του γλυκού πάστα τομάτας.
Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που λαχταράμε να γευτούμε στο κυριακάτικο τραπέζι!!!
Για 4 έως 6 άτομα.
1.500 γραμμάρια ή δύο κιλά μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες ή σε μεγάλα κομμάτια, προτιμήστε να μην είναι στεγνό.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκι κονκασέ σε κονσέρβα και δύο κουταλιες του γλυκού πάστα τομάτας.
1/3 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Μισό κιλό κριθαράκι
1 ξυλαράκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 μπολάκι τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
Αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Μισό κιλό κριθαράκι
1 ξυλαράκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 μπολάκι τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
Αλατοπίπερο
![]() |
Μοσχαράκι γιουβέτσι |
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μοσχαράκι να βράσει και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάσει. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε με την κουτάλα μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να εξατμιστεί όλο το νερό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφού κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φέρνουμε βόλτες με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και την πάστα, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινο σκεύος ή ακόμα καλύτερα σε γάστρα, αφαιρώντας το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα 3 φλιτζάνια καυτό νερό.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο η με το καπάκι (αν χρησιμοποιείτε γάστρα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα.
Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού γιατί το κριθαράκι τα απορροφάει οπότε αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Τέλος, αφαιρούμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί τριμμένο και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να κάνει μια απλή κρούστα.
Καλή επιτυχία!!!
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μοσχαράκι να βράσει και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάσει. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε με την κουτάλα μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να εξατμιστεί όλο το νερό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφού κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φέρνουμε βόλτες με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και την πάστα, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
![]() |
Μοσχαράκι γιουβέτσι |
Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινο σκεύος ή ακόμα καλύτερα σε γάστρα, αφαιρώντας το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα 3 φλιτζάνια καυτό νερό.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο η με το καπάκι (αν χρησιμοποιείτε γάστρα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα.
Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού γιατί το κριθαράκι τα απορροφάει οπότε αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Τέλος, αφαιρούμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί τριμμένο και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να κάνει μια απλή κρούστα.
Καλή επιτυχία!!!
Δημοσίευση σχολίου