Υλικά
Ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της χώρας μας είναι ο μουσακάς, που αν και δεν είναι αμιγώς ελληνικής καταγωγής, αποτελεί για τους τουρίστες συνώνυμο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Ο τέλειος μουσακάς (για 4 γενναίες μερίδες)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεσαίες κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1,5 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. ρίγανη
500 γρ. αρνίσιος κιμάς
2 κ.γ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 150 ml. νερό
150 ml κόκκινο κρασί
Ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη μπεσαμέλ
500 ml γάλα
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2 αυγά χτυπημένα
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC. Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τοποθετήστε τις σε χαρτί ψησίματος που έχετε λαδώσει ελαφρώς. Ραντίστε τις με λίγο λάδι και ψήστε τις για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
2.Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε 2 κ.γ. λάδι και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τη ρίγανη, μαγειρέψτε για δυο επιπλέον λεπτά και μετά αναμίξτε το μίγμα με τον κιμά. Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και ψήστε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα ο κιμάς και μέχρι το μίγμα να στεγνώσει. Ύστερα, προσθέστε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τελείως τη φωτιά και αφήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, ρίξτε και το μαϊντανό.
3.Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Ζεστάνετε το γάλα καλά, χωρίς να βράσει και λιώστε το βούτυρο σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Ρίξτε το αλεύρι στο βούτυρο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το μίγμα στο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και μετά ρίξτε το τριμμένο τυρί. Αναμίξτε καλά μέχρι να λιώσει και το τυρί.
Αφού λιώσει, βγάλτε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, ρίξτε μέσα τα αυγά, αλάτι (κατά προτίμηση) και τέλος το μοσχοκάρυδο. Το μοσχοκάρυδο μη το φοβηθείτε. Έχει μεν έντονη γεύση, αλλά το πιάτο το ζητάει.
4. Τέλος, απλώστε το ένα τρίτο από τις μελιτζάνες στη βάση του ταψιού και από πάνω απλώστε τον μισό κιμά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τελική στρώση από μελιτζάνες και με αποκορύφωμα τη μπεσαμέλ. Ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ενώ πριν σερβίρετε, αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για μισή ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!!!
Ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της χώρας μας είναι ο μουσακάς, που αν και δεν είναι αμιγώς ελληνικής καταγωγής, αποτελεί για τους τουρίστες συνώνυμο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Ο τέλειος μουσακάς (για 4 γενναίες μερίδες)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεσαίες κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1,5 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. ρίγανη
500 γρ. αρνίσιος κιμάς
2 κ.γ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 150 ml. νερό
150 ml κόκκινο κρασί
Ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη μπεσαμέλ
500 ml γάλα
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2 αυγά χτυπημένα
Μοσχοκάρυδο
![]() |
Μουσακάς |
Εκτέλεση
1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC. Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τοποθετήστε τις σε χαρτί ψησίματος που έχετε λαδώσει ελαφρώς. Ραντίστε τις με λίγο λάδι και ψήστε τις για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
2.Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε 2 κ.γ. λάδι και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τη ρίγανη, μαγειρέψτε για δυο επιπλέον λεπτά και μετά αναμίξτε το μίγμα με τον κιμά. Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και ψήστε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα ο κιμάς και μέχρι το μίγμα να στεγνώσει. Ύστερα, προσθέστε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τελείως τη φωτιά και αφήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, ρίξτε και το μαϊντανό.
3.Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Ζεστάνετε το γάλα καλά, χωρίς να βράσει και λιώστε το βούτυρο σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Ρίξτε το αλεύρι στο βούτυρο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το μίγμα στο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και μετά ρίξτε το τριμμένο τυρί. Αναμίξτε καλά μέχρι να λιώσει και το τυρί.
Αφού λιώσει, βγάλτε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, ρίξτε μέσα τα αυγά, αλάτι (κατά προτίμηση) και τέλος το μοσχοκάρυδο. Το μοσχοκάρυδο μη το φοβηθείτε. Έχει μεν έντονη γεύση, αλλά το πιάτο το ζητάει.
4. Τέλος, απλώστε το ένα τρίτο από τις μελιτζάνες στη βάση του ταψιού και από πάνω απλώστε τον μισό κιμά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τελική στρώση από μελιτζάνες και με αποκορύφωμα τη μπεσαμέλ. Ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ενώ πριν σερβίρετε, αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για μισή ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!!!
Δημοσίευση σχολίου