Όπως με τα περισσότερα αργά κοκκινιστό πιάτα, αυτό το ψητό κατσαρόλας που μας δίνει το αλάτι και πιπέρι θα το ευχαριστηθούμε καλύτερα αν αφεθεί να κρυώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα και ξαναζεσταθεί πριν από το σερβίρισμα. Αφαιρέστε το πλεονάζον λίπος από την επιφάνεια του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το ζέσταμα. Σερβίρετε με βουτυρωμένα ζυμαρικά.
Υλικά
Ένα κομμάτι από στέρνο Βόειου ή μοσχαρίσιου κρέατος 2 κιλών
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 φέτες μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
3/4 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κλαδάκι θυμάρι ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
3 φρέσκα κλωναράκια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Φροντίστε να είναι στεγνό το στέρνο και αν δεν ειναι στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη βαριά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια με υψηλή θερμότητα. Προσθέστε το βόειο κρέας και να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου 12 λεπτά. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο.
Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλιές της σούπας λάδι, τα κρεμμύδια και το μπέικον στην κατσαρόλα. Σοτάρετε σε μέτρια με υψηλή θερμότητα μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε τα καρότα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά.
Προσθέστε το ζωμό κρέατος, το κρασί, το ξύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το μαϊντανό και τη δάφνη. Φέρτε τα σε σημείο βρασμού. Επιστρέψτε τώρα το βόειο κρέας στην κατσαρόλα. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα αφήνοντας εν μέρει ανοικτή, σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, γυρίζοντας το περιστασιακά, σε περίπου 2 ώρες θα είναι έτοιμο. Μεταφέρετε το ψητό σε ένα ξύλο κοπής. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε το για 15 λεπτά.
Βγάλτε το φύλλο δάφνης και τα χορταρικά από τη σάλτσα. Πολτοποιήστε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ. Επιστρέφουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και πιπέρι.
Κόψτε το ψητό κρέας σε λεπτές φέτες. Τακτοποιήστε τις φέτες σε μια πιατέλα. Ρίξτε με μια κουτάλα λίγη σάλτσα πάνω στις φέτες του βοείου κρέατος.
Καλή επιτυχία!!!
Υλικά
Ένα κομμάτι από στέρνο Βόειου ή μοσχαρίσιου κρέατος 2 κιλών
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 φέτες μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
3/4 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κλαδάκι θυμάρι ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
3 φρέσκα κλωναράκια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Φροντίστε να είναι στεγνό το στέρνο και αν δεν ειναι στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη βαριά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια με υψηλή θερμότητα. Προσθέστε το βόειο κρέας και να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου 12 λεπτά. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο.
Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλιές της σούπας λάδι, τα κρεμμύδια και το μπέικον στην κατσαρόλα. Σοτάρετε σε μέτρια με υψηλή θερμότητα μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε τα καρότα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, περίπου 3 λεπτά.
Προσθέστε το ζωμό κρέατος, το κρασί, το ξύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το μαϊντανό και τη δάφνη. Φέρτε τα σε σημείο βρασμού. Επιστρέψτε τώρα το βόειο κρέας στην κατσαρόλα. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα αφήνοντας εν μέρει ανοικτή, σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, γυρίζοντας το περιστασιακά, σε περίπου 2 ώρες θα είναι έτοιμο. Μεταφέρετε το ψητό σε ένα ξύλο κοπής. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε το για 15 λεπτά.
Βγάλτε το φύλλο δάφνης και τα χορταρικά από τη σάλτσα. Πολτοποιήστε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ. Επιστρέφουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και πιπέρι.
Κόψτε το ψητό κρέας σε λεπτές φέτες. Τακτοποιήστε τις φέτες σε μια πιατέλα. Ρίξτε με μια κουτάλα λίγη σάλτσα πάνω στις φέτες του βοείου κρέατος.
Καλή επιτυχία!!!
Δημοσίευση σχολίου