Μοσχαρίσιο συκώτι με σκόρδο και θυμάρι
Υλικά
800 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο (διαλέξτε χονδρά, μαλακά κομμάτια, χωρίς νεύρα – θα χρειαστείτε 4 - 5 κομμάτια, ή λιγότερα, αν είναι αρκετά χονδρά)
ξίδι ή χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
7 - 8 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
3 - 4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 2 κουτ. γλυκού ξερό)
3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4ων ατόμων
[post_ad]
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κομμάτια του συκωτιού. Βάζουμε μπόλικο κρύο νερό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ξίδι ή χυμό λεμονιού και ανακατεύω. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια του συκωτιού και τα αφήνω για τουλάχιστον 1 ώρα για να απομακρύνουμε τη βαριά μυρωδιά.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε. Βάζω σε ένα ταψάκι το κρασί, τις λιωμένες σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Βάζω στο μπολ τα κομμάτια του συκωτιού, ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και το αφήνω να μαριναριστεί για 1 ώρα.
Τα βγάζω από τη μαρινάδα και τα στραγγίζω, χωρίς να τα σκουπίσω.
Βάζω να κάψει ένα σκέτο τηγάνι (ή μια αντικολλητική φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ρίξω μέσα λάδι. Μόλις το σκεύος κάψει καλά, ρίχνω το λάδι και το αφήνω να κάψει καλά. Βάζω προσεκτικά τα κομμάτια του συκωτιού στο σκεύος, σε μονή στρώση και τα αφήνω έτσι για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να τα μετακινήσω καθόλου. Μετά τα γυρίζω προσεκτικά με μια ξύλινη σπάτουλα, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά, σκεπάζω το σκεύος και τα αφήνω να ψηθούν για άλλα 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από την άλλη πλευρά. Τα μαγειρεύω για άλλα 2 - 3 λεπτά, γυρίζοντας τα μερικές φορές. Προσέχω πάντα να μην τα παραψήσω γιατί θα σκληρύνουν. Δοκιμάζω με ένα πιρούνι και πρέπει να είναι τρυφερά. Αποσύρω από το τηγάνι, τα μοιράζω σε πιάτα και σερβίρω αμέσως, μαζί με σαλάτα και πατάτες τηγανητές ή ψητές.
Καλή επιτυχία
Υλικά
800 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο (διαλέξτε χονδρά, μαλακά κομμάτια, χωρίς νεύρα – θα χρειαστείτε 4 - 5 κομμάτια, ή λιγότερα, αν είναι αρκετά χονδρά)
ξίδι ή χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
7 - 8 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
3 - 4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 2 κουτ. γλυκού ξερό)
3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4ων ατόμων
[post_ad]
ΕκτέλεσηΠλένουμε καλά τα κομμάτια του συκωτιού. Βάζουμε μπόλικο κρύο νερό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ξίδι ή χυμό λεμονιού και ανακατεύω. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια του συκωτιού και τα αφήνω για τουλάχιστον 1 ώρα για να απομακρύνουμε τη βαριά μυρωδιά.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε. Βάζω σε ένα ταψάκι το κρασί, τις λιωμένες σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Βάζω στο μπολ τα κομμάτια του συκωτιού, ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και το αφήνω να μαριναριστεί για 1 ώρα.
Τα βγάζω από τη μαρινάδα και τα στραγγίζω, χωρίς να τα σκουπίσω.
Βάζω να κάψει ένα σκέτο τηγάνι (ή μια αντικολλητική φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ρίξω μέσα λάδι. Μόλις το σκεύος κάψει καλά, ρίχνω το λάδι και το αφήνω να κάψει καλά. Βάζω προσεκτικά τα κομμάτια του συκωτιού στο σκεύος, σε μονή στρώση και τα αφήνω έτσι για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να τα μετακινήσω καθόλου. Μετά τα γυρίζω προσεκτικά με μια ξύλινη σπάτουλα, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά, σκεπάζω το σκεύος και τα αφήνω να ψηθούν για άλλα 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από την άλλη πλευρά. Τα μαγειρεύω για άλλα 2 - 3 λεπτά, γυρίζοντας τα μερικές φορές. Προσέχω πάντα να μην τα παραψήσω γιατί θα σκληρύνουν. Δοκιμάζω με ένα πιρούνι και πρέπει να είναι τρυφερά. Αποσύρω από το τηγάνι, τα μοιράζω σε πιάτα και σερβίρω αμέσως, μαζί με σαλάτα και πατάτες τηγανητές ή ψητές.
Καλή επιτυχία
Δημοσίευση σχολίου