Βακαλάος ξαλμυρισμένος πλακί
Υλικά
1 κιλό βακαλάος
1 κιλό πατάτες
4-5 κρεμμύδια μεγάλα
7-8 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί χυμός τομάτας ή 4-5 τομάτες μέτριες τεμαχισμένες
1 μάτσακι μαιντανός
Ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνη
Αλάτι, πιπέρι
Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
ή κόκκινο πιπέρι
[post_ad]
Εκτέλεση

Ξύνουμε τόν βακαλάο πρίν τον ξαλμυρίσουμε. Τον χωρίζουμε στα τρία. Κόβουμε τα λεπτά κομμάτια μεγαλύτερα, τα χοντρά μικρότερα να ξαρμυρισθούν το ίδιο.
Μετά από 24 ώρες και αφ’ όσον έχουμε αλλάξει πολλά νερά, τον στραγγίζουμε. Κατόπιν τόν απλώνουμε στο ταψί, αφού το λαδώσουμε πρώτα για να μη κολλήσει ο βακαλάος.
Κόβουμε τις πατάτες σέ πλατειές φέτες στρογγυλές και τις στρώνουμε πάνω από τον βακαλάο. Κόβουμε τα κρεμμύδια λεπτές μακριές φέτες (προσοχή όχι λεπτά κομματάκια) και τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες. Κόβουμε τα σκόρδα στενόμακρα και τα σκορπίζουμε. Κόβουμε την δάφνη στά 3 ή 4 κομμάτια και την σκορπίζουμε και αυτή. Πασπαλίζουμε μέ πιπέρι, τόν ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκορπίζουμε τόν χυμό της τομάτας. Ρίχνουμε το λάδι να πάει παντού και πολύ λίγο νερό βραστό.
Όταν βράσουν τα κρεμμύδια (γιατί αυτά αργούν περισσότερο) και έχουν σωθεί τα υγρά είναι έτοιμος για βγάλσιμο.
Σημείωσις: Επειδή τα κρεμμύδια αργούν πολλές φορές να βράσουν και παραμένουν σκληρά, τα βράζουμε λίγο πρώτα και μετά τα απλώνουμε στό ταψί. Επίσης μπορούμε να μη βάλλουμε πατάτες. Ακόμη γίνεται και χωρίς κρεμμύδια μόνον μέ σκόρδα.
Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε τόν μαϊντανό και να τόν κρατήσουμε για μαρινάρισμα.
Καλή επιτυχία
Υλικά
1 κιλό βακαλάος
1 κιλό πατάτες
4-5 κρεμμύδια μεγάλα
7-8 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί χυμός τομάτας ή 4-5 τομάτες μέτριες τεμαχισμένες
1 μάτσακι μαιντανός
Ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνη
Αλάτι, πιπέρι
Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
ή κόκκινο πιπέρι
[post_ad]
Εκτέλεση

Ξύνουμε τόν βακαλάο πρίν τον ξαλμυρίσουμε. Τον χωρίζουμε στα τρία. Κόβουμε τα λεπτά κομμάτια μεγαλύτερα, τα χοντρά μικρότερα να ξαρμυρισθούν το ίδιο.
Μετά από 24 ώρες και αφ’ όσον έχουμε αλλάξει πολλά νερά, τον στραγγίζουμε. Κατόπιν τόν απλώνουμε στο ταψί, αφού το λαδώσουμε πρώτα για να μη κολλήσει ο βακαλάος.
Κόβουμε τις πατάτες σέ πλατειές φέτες στρογγυλές και τις στρώνουμε πάνω από τον βακαλάο. Κόβουμε τα κρεμμύδια λεπτές μακριές φέτες (προσοχή όχι λεπτά κομματάκια) και τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες. Κόβουμε τα σκόρδα στενόμακρα και τα σκορπίζουμε. Κόβουμε την δάφνη στά 3 ή 4 κομμάτια και την σκορπίζουμε και αυτή. Πασπαλίζουμε μέ πιπέρι, τόν ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκορπίζουμε τόν χυμό της τομάτας. Ρίχνουμε το λάδι να πάει παντού και πολύ λίγο νερό βραστό.
Όταν βράσουν τα κρεμμύδια (γιατί αυτά αργούν περισσότερο) και έχουν σωθεί τα υγρά είναι έτοιμος για βγάλσιμο.
Σημείωσις: Επειδή τα κρεμμύδια αργούν πολλές φορές να βράσουν και παραμένουν σκληρά, τα βράζουμε λίγο πρώτα και μετά τα απλώνουμε στό ταψί. Επίσης μπορούμε να μη βάλλουμε πατάτες. Ακόμη γίνεται και χωρίς κρεμμύδια μόνον μέ σκόρδα.
Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε τόν μαϊντανό και να τόν κρατήσουμε για μαρινάρισμα.
Καλή επιτυχία
Δημοσίευση σχολίου