RECIPES

Λαδερα

Οσπρια

Ζυμαρικα

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Παραδοσιακό Πασχαλινό Καλύμνικο Μουούρι

Υλικά

1 αρνί ολόκληρο (Ανάλογο με το πήλινο σε μέγεθος)
Λεμόνι (για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω)
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (για την γέμιση και το αρνί)
Σπάγκος και βελόνα (για δέσιμο και ράψιμο)
Ζύμη (για το σφράγισμα του πήλινου)

Παραδοσιακό Πασχαλινό Καλύμνικο Μουούρι 1 αρνί ολόκληρο (Ανάλογο με το πήλινο σε μέγεθος) Λεμόνι (για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω) Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (για την γέμιση και το αρνί) Σπάγκος και βελόνα (για δέσιμο και ράψιμο) Ζύμη (για το σφράγισμα του πήλινου)

Για τη γέμιση

(Η γέμιση να είναι ανάλογη με το μέγεθος του αρνιού) 
1 συκωταριά ψιλοκομμένη 
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
1 κουτί ντομματάκια ψιλοκομμένα 
2 μεγάλες κουταλιές ντομάτα πελτέ 
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
½ κιλό ρύζι γλασσέ (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερο ρύζι, ανάλογα με τα άτομα. 
Λάδι για το σωτάρισμα 
1 ποτήρι κόκκινο κρασί 
1 κιλό φέτα ψιλοκομμένη ανάλογα πόσο είναι το αρνί 
Λίγο μαϊντανό 
¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμμένο

Παραδοσιακό Πασχαλινό Καλύμνικο Μουούρι 1 αρνί ολόκληρο (Ανάλογο με το πήλινο σε μέγεθος) Λεμόνι (για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω) Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (για την γέμιση και το αρνί) Σπάγκος και βελόνα (για δέσιμο και ράψιμο) Ζύμη (για το σφράγισμα του πήλινου)

Σκεύος

Μεγάλο πήλινο κιούπι ψηλό, να χωράει ολόκληρο το αρνί και να σκεπάζει από επάνω (χωρίς εσωτερικό γυάλωμα, έτσι είναι το παραδοσιακό τους) ή ένα λαμαρινένιο κιβώτιο διαστάσεων 1 μ.x 0,50 x 0,30 με το αντίστοιχο κάλυμμα, ή ένα ταψί πού να σκεπάζεται με ένα άλλο ίδιο.


Εκτέλεση

Σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκια, ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε και την συκωταριά.

Σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα. Τέλος βάζουμε το ρύζι πλυμένο και ρίχνουμε το ανάλογο νερό για να γίνει σπυρωτό. Χωρίς να βράσουμε το ρύζι, αυτό θα βράσει στον φούρνο σιγά-σιγά όλη την μέρα. Πλένουμε, στεγνώνουμε και λεμονιάζουμε το αρνί. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το ριγανίζουμε μέσα και έξω. Το γεμίζουμε με την γέμιση. Κατόπιν το ράβουμε και το βάζουμε στο πήλινο ή στο ταψί.

Παραδοσιακό Πασχαλινό Καλύμνικο Μουούρι 1 αρνί ολόκληρο (Ανάλογο με το πήλινο σε μέγεθος) Λεμόνι (για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω) Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (για την γέμιση και το αρνί) Σπάγκος και βελόνα (για δέσιμο και ράψιμο) Ζύμη (για το σφράγισμα του πήλινου)

Σφραγίζουμε το ταψί η το πήλινο με το προζύμι. Το φουρνίζουμε από την προηγούμενη ημέρα το μεσημέρι και ψήνεται σιγά-σιγά στους 100 -120 βαθμούς συνεχώς μέχρι την άλλη ημέρα το μεσημέρι στην ώρα πού το φούρνισαμε.

Δηλαδή το λιγότερο 24 – 26 ώρες

Σημείωση:

Ο τρόπος αυτού του Μαγειρέματος καθιερώθηκε. επί τουρκοκρατίας, τότε που οι Τούρκοι και οι πειρατές εφορμούσαν στο νησί, για να μην φαίνονται τα σημάδια του καπνού, ούτε να μυρίζει που ψηνότανε για να γιορτάσουν το Πάσχα!


Καλή επιτυχία!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 Αλάτι και Πιπέρι
Design by emthemes.net
google.com, pub-9795486982117643, DIRECT, f08c47fec0942fa0