Υλικά
Για τα cupcakes
45 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (κατά προτίμηση 70% περιεκτικότητα κακάο), ψιλοκομμένη
90 ml καυτός καφές φίλτρου
90 ml πλήρες γάλα αγελαδινό, φρέσκο
1 κ.γ. ξίδι
200γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα (μπορούμε να τα αγοράσουμε και έτοιμα)
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. κακάο
2 αβγά μεγάλα
80 ml αραβοσιτέλαιο
Για την κρέμα τυριού
250γρ τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια, σε θερμοκρασία δωματίου (21 οC)
125 γρ βούτυρο αγελαδινό, φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου (21 οC)
70-100γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Εκτέλεση
Για τα cupcakes: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 οC (αέρα) ή 160 oC στις αντιστάσεις. Προετοιμάζουμε τις φόρμες για τα μάφιν βάζοντας στις εσοχές τους τις ειδικές χάρτινες θήκες για ατομικά κεκάκια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τον καυτό καφέ, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το γάλα με το ξίδι και το αφήνουμε να κάτσει 10 λεπτά.
Πολτοποιούμε τα παντζάρια στο μούλτι ή στο μπλέντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (αβγοδάρτη) τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν, και το κακάο.
Βάζουμε τα αβγά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, τα πολτοποιημένα παντζάρια και το μίγμα σοκολάτας και τα αφήνουμε να ομογενοποιηθούν για 30 δεύτερα.
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι (ή καλύτερα με κορνέ) τις χάρτινες θήκες κατά το ήμισυ ή 3/4 (φουσκώνουν πολύ) και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα στα 25 λεπτά και αν βγει στεγνή αφαιρούμε τα ταψάκια με τα κέικ από το φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα τα βάζουμε με προσοχή σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς (αν είναι ζεστά θα λιώσει το γλάσο)
Όσο ψήνονται τα κεκάκια μας προετοιμάζουμε την κρέμα τυριού. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Καθαρίζουμε με τη σπάτουλα το μπολ και προσθέτουμε σταδιακά το τυρί κρέμα μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη κρέμα. Αν η κρέμα γίνει πολύ νερουλή την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Γαρνίρουμε το κάθε cupcake με λίγη κρέμα (ποσότητα όσο ένα καρύδι) χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή κορνέ.
Τα γαρνιρισμένα κεκάκια διατηρούνται για 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου (21 οC) και για 3-4 ημέρες περίπου σε καλά κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!
Για τα cupcakes
45 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (κατά προτίμηση 70% περιεκτικότητα κακάο), ψιλοκομμένη
90 ml καυτός καφές φίλτρου
90 ml πλήρες γάλα αγελαδινό, φρέσκο
1 κ.γ. ξίδι
200γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα (μπορούμε να τα αγοράσουμε και έτοιμα)
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. κακάο
2 αβγά μεγάλα
80 ml αραβοσιτέλαιο
Για την κρέμα τυριού
250γρ τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια, σε θερμοκρασία δωματίου (21 οC)
125 γρ βούτυρο αγελαδινό, φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου (21 οC)
70-100γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Εκτέλεση
Για τα cupcakes: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 οC (αέρα) ή 160 oC στις αντιστάσεις. Προετοιμάζουμε τις φόρμες για τα μάφιν βάζοντας στις εσοχές τους τις ειδικές χάρτινες θήκες για ατομικά κεκάκια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τον καυτό καφέ, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το γάλα με το ξίδι και το αφήνουμε να κάτσει 10 λεπτά.
Πολτοποιούμε τα παντζάρια στο μούλτι ή στο μπλέντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (αβγοδάρτη) τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν, και το κακάο.
Βάζουμε τα αβγά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, τα πολτοποιημένα παντζάρια και το μίγμα σοκολάτας και τα αφήνουμε να ομογενοποιηθούν για 30 δεύτερα.
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι (ή καλύτερα με κορνέ) τις χάρτινες θήκες κατά το ήμισυ ή 3/4 (φουσκώνουν πολύ) και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα στα 25 λεπτά και αν βγει στεγνή αφαιρούμε τα ταψάκια με τα κέικ από το φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα τα βάζουμε με προσοχή σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς (αν είναι ζεστά θα λιώσει το γλάσο)
Όσο ψήνονται τα κεκάκια μας προετοιμάζουμε την κρέμα τυριού. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Καθαρίζουμε με τη σπάτουλα το μπολ και προσθέτουμε σταδιακά το τυρί κρέμα μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη κρέμα. Αν η κρέμα γίνει πολύ νερουλή την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Γαρνίρουμε το κάθε cupcake με λίγη κρέμα (ποσότητα όσο ένα καρύδι) χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή κορνέ.
Τα γαρνιρισμένα κεκάκια διατηρούνται για 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου (21 οC) και για 3-4 ημέρες περίπου σε καλά κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!

Δημοσίευση σχολίου