Υλικά
250γρ. αλεύρι
150γρ. βούτυρο
125γρ. ζάχαρη
2 αυγά
7γρ. μαγιά μπύρας
90γρ. ανθόγαλο
λίγο αλάτι
200γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
Εκτέλεση
Ζεματάτε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό και τα ξεφλουδίζετε. Τα κοπανίζετε στο γουδί ή τα βάζετε στο μίξερ
μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζετε το αλεύρι πάνω σε ξύλο ή στο μάρμαρο της κουζίνας, ρίχνετε στη μέση
τους κρόκους από τα αυγά, το αλάτι, το ανθόγαλο, το βούτυρο ελαφρά λιωμένο και τη μαγιά της μπύρας
διαλυμμένη σε λιγο χλιαρό νερό. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί και όταν γίνουν μια μάζα ομοιογενής και
ελαστική, προσθέτετε τη ζάχαρη. Δύνετε στη ζύμη τη φόρμα ενός καρβελιού, τη σκεπάζετε καλά πάνω σε
ένα τραπέζι πασπαλισμένο με αλεύρι και την αφήνετε να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη την απλώνετε και
με τον πλάστη ανοιγέτε ένα φύλλο πάχος 1/2 εκ. Πασπαλίζετε με ζάχαρη μια φαρδιά ρηχή φόρμα 20εκ. διαμέτρου
και στρώνετε ένα στρώμα ζύμης. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος της φόρμας τα κοπανισμένα αμύγδαλα και τα
σκεπάζετε από πάνω με λωρίδες ζύμης τοποθετειμένες σταυρωτά. Στα ενδιάμεσα διαστήματα βάζετε και
ολόκληρα αμύγδαλα. Αλοίφετε την επιφάνεια του γλυκού με ένα χτυπημένο αυγό. Βάζετε τη φόρμα σε μέτριο
φούρνο επί 35 λεπτά και τη βγάζετε, όταν θα έχει πάρει η επιφάνεια χρώμα χρυσαφί.
Καλή επιτυχία!!!
250γρ. αλεύρι
150γρ. βούτυρο
125γρ. ζάχαρη
2 αυγά
7γρ. μαγιά μπύρας
90γρ. ανθόγαλο
λίγο αλάτι
200γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
Εκτέλεση
Ζεματάτε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό και τα ξεφλουδίζετε. Τα κοπανίζετε στο γουδί ή τα βάζετε στο μίξερ
μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζετε το αλεύρι πάνω σε ξύλο ή στο μάρμαρο της κουζίνας, ρίχνετε στη μέση
τους κρόκους από τα αυγά, το αλάτι, το ανθόγαλο, το βούτυρο ελαφρά λιωμένο και τη μαγιά της μπύρας
διαλυμμένη σε λιγο χλιαρό νερό. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί και όταν γίνουν μια μάζα ομοιογενής και
ελαστική, προσθέτετε τη ζάχαρη. Δύνετε στη ζύμη τη φόρμα ενός καρβελιού, τη σκεπάζετε καλά πάνω σε
ένα τραπέζι πασπαλισμένο με αλεύρι και την αφήνετε να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη την απλώνετε και
με τον πλάστη ανοιγέτε ένα φύλλο πάχος 1/2 εκ. Πασπαλίζετε με ζάχαρη μια φαρδιά ρηχή φόρμα 20εκ. διαμέτρου
και στρώνετε ένα στρώμα ζύμης. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος της φόρμας τα κοπανισμένα αμύγδαλα και τα
σκεπάζετε από πάνω με λωρίδες ζύμης τοποθετειμένες σταυρωτά. Στα ενδιάμεσα διαστήματα βάζετε και
ολόκληρα αμύγδαλα. Αλοίφετε την επιφάνεια του γλυκού με ένα χτυπημένο αυγό. Βάζετε τη φόρμα σε μέτριο
φούρνο επί 35 λεπτά και τη βγάζετε, όταν θα έχει πάρει η επιφάνεια χρώμα χρυσαφί.
Καλή επιτυχία!!!
Δημοσίευση σχολίου