RECIPES

Λαδερα

Οσπρια

Ζυμαρικα

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Αυθεντικό Πολίτικο Τσουρέκι

Υλικά

Είναι σίγουρα το καλύτερο τσουρέκι

120 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
8 γρ. µαχλέπι (περίπου 1 κουτ. γλυκού, όχι πολύ γεµάτο)
8 γρ. κρύσταλλοι µαστίχας (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού), χτυπημένοι στο γουδί µε λίγη άχνη ζάχαρη, ώσπου να γίνουν σκόνη, ή τους τρίβουμε στο µούλτι, ή 5 - 6 σταγόνες µαστιχέλαιο
40 γρ. νωπή µαγιά
190 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες και 40 γρ. επιπλέον, χλιαρό
2 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά και 1 επιπλέον, για επάλειψη
125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερµοκρασία δωµατίου, κοµµένο σε κοµµάτια
680 γρ. αλεύρι σκληρό ή αλέύρι για τσουρέκι
Προαιρετικά αµύγδαλο φιλέτο για την επιφάνεια
Αυθεντικό Πολίτικο Τσουρέκι

Αυθεντικό Πολίτικο Τσουρέκι

Εκτέλεση

Σε ένα µικρό µπολ βάζουµε τα 40 γρ. χλιαρό γάλα και διαλύουµε τη νωπή µαγιά µέσα σε αυτό.
Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουµε τα δύο αυγά, το µείγµα της διαλυµένης µαγιάς και το υπόλοιπο γάλα (190 γρ.).
Ζυµώνουµε τα υλικά µε το γάντζο σε µέτρια ταχύτητα ώσπου να αναµειχθούν καλά.

Προσθέτουµε σιγά-σιγά το βούτυρο σε κοµµάτια και συνεχίζουµε το ζύµωµα.

Στην αρχή, το µείγµα θα είναι αρκετά κολλώδες. Δεν πρέπει να παρασυρθούµε και να προσθέσουµε επιπλέον αλεύρι.

Συνεχίζοντας το ζύµωµα, θα δούµε ότι η ζύµη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα και να συγκεντρώνεται γύρω από το γάντζο. Τότε είναι έτοιµη.

Προσθέτουµε τη µαστίχα και το µαχλέπι και ζυµώνουµε για µερικά δευτερόλεπτα ακόµη.

Φτιάχνουµε µια µπάλα µε τη ζύµη και τη βάζουµε σε µια λεκανίτσα. Τη σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε σε ζεστό περιβάλλον για 2 - 3 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Τη µεταφέρουµε σε έναν πάγκο εργασίας και τη ζυµώνουµε λίγο µε τα χέρια, ώστε να φύγει όλος ο αέρας.

Τη χωρίζουµε σε 3 ίσα µέρη. Είναι προτιµότερο να τα ζυγίσουµε, για να είναι ακριβώς ίσα.

Πλάθουµε κάθε κοµµάτι, πρώτα σε µπαλάκια και έπειτα σε λωρίδες. Τα βάζουµε το ένα παράλληλα στο άλλο και τα ενώνουµε στην κορυφή.

Τα πλέκουµε σε πλεξούδα και τη βάζουµε στη λαµαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.

Το αφήνουµε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα, να φουσκώσει. Ανακατεύουµε το αυγό µε ελάχιστο νερό και µε ένα πινέλο αλείφουµε το τσουρέκι, µε προσοχή γιατί, αν το τρυπήσουµε, θα φύγει ο αέρας και το τσουρέκι θα «κάτσει».

Πασπαλίζουµε µε το αµύγδαλο φιλέ και ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170° C για περίπου 40 λεπτά, µέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.


Καλή επιτυχία!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 Αλάτι και Πιπέρι
Design by emthemes.net
google.com, pub-9795486982117643, DIRECT, f08c47fec0942fa0